Lån med låg ränta

Att få ett lån med låg ränta är något som är eftertraktat i samhället, inte bara av privatpersoner, men även av företag och olika typer av organisationer. Med hjälp av en låg ränta får privatpersoner möjlighet att köpa finare hus, får en bättre privatekonomi generellt sett, medan företag får möjlighet att konkurrera bättre på marknaden. Därmed är det inte särskilt svårt att förstå varför ett låna pengar låg ränta är så eftertraktat.

Vill du veta mer om bra lån med låg ränta? Häng med!

ferratum bank

Lånebelopp: 1 000 – 40 000 kr
Löptid: 4 – 46 månader
Åldersgräns: 21 år
Effektiv ränta: 54,05 %

 

Direkt utbetalning till: Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Ett lån om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Läs mer om Ferratum

bankyLånebelopp: 20 000 – 150 000 kr
Löptid: 2 – 12 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 33,83 %

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, effektiv årsränta 33,83%. Ett lån på 55000 kr kostar då 1 763 kr/mån (60 avbetalningar), totalt 105780 kr. Ingen uppläggningsavgift / aviavgifter. 29,5% nominell ränta. Rörlig ränta. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget.

Läs mer om Banky

lendo

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 4,70 – 33,75 %

Direkt utbetalning till: Nordea, Handelsbanken, SEB

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Läs mer om Lendo

binlyLånebelopp: 2 000 – 50 000 kr
Löptid: 30 – 365 dagar
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 12,87 – 236,5 %

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 876 kr, 1 543 kr, 1 507 kr, 1 470 kr, 1 433 kr, 1 397 kr, 1 360 kr, 1 324 kr, 1 287 kr samt 1 250 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 186,81 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 447 kr.

Läs mer om Binly

enkelfinans

Lånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Återbetalningstid: 1 – 20 år
Åldersgräns: 
18 år
Effektiv ränta: 5,07 – 33,46 %

 

LÅNA NU ➜

Låneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr.

Läs mer om Enkelfinans

Innehåll

Låna pengar till låg ränta – vilka olika typer finns det?

lån med låg räntaDet finns många olika typer av lån som har låg ränta, men nedan är de mest framträdande:

  • Studielån. De lån som har lägst ränta är i regel studielån. I många fall är räntan så låg som under 1%, vilket är betydligt mer förmånligt än andra typer av lån, även bolån. Det kan dock tillkomma andra typer av utgifter för dessa typer av lån.
  • Bolån. När man tänker på ett lån med låg ränta är bolånet det första man kommer att tänka på. Dessa lån har ofta en låg ränta i jämförelse med andra typer av lån, även om räntan kan vara ganska hög under vissa omständigheter. Bolåneräntan har under vissa tidsperioder varit så hög som över 20%, en rejäl skillnad från de få-procentiga lånen vi numera är vana vid.

Det kan dock finnas vissa andra tillfällen då lån till låg ränta är möjligt. Vissa typer av privatlån där låntagaren kan ställa en säkerhet eller har hög återbetalningsförmåga är en lägre ränta möjligt.

Samma sak gäller även för företag som kan visa att de har bättre återbetalningsförmåga än genomsnittet. Men lån med låg ränta utan säkerhet är även möjligt, men är svårare att få.

Vad krävs för att få ett lån med låg ränta?

Vad som krävs för att få billiga lån med låg ränta kan variera, beroende på vilken typ av lån det handlar om. Om det gäller studielån behöver du endast vara student och studera ett visst antal poäng per år för att kvalificera, men när det gäller bolån brukar vanliga krav vara följande:

  • Att du har en stabil och fast inkomst. För att få ett lån med låg ränta krävs det i regel att du har en ganska bra inkomst, även att den är fast. De långivare som ger ut dessa lån måste ha en säkerhet för att de får tillbaka sina pengar, och då är ett fast jobb med hög inkomst en viktig faktor.
  • Att du har en kontantinsats. Om du vill ha ett låna pengar låg ränta krävs det i många fall att du har en kontantinsats för det du tänker köpa, exempelvis bostad, bil eller båt. Om du tar ett studielån krävs självklart ingen kontantinsats.
  • Att du är över 18 år gammal. I Sverige måste du vara minst 18 år gammal för att få lån. Men om du vill ha ett lån med låg ränta är det en stor fördel om du är äldre än så, eftersom sannolikheten för att du kan betala tillbaka ofta stiger med åldern.

Utöver detta kan det finnas ytterligare krav, men ovanstående är vanliga exempel.

Hur kan man påverka räntan?

Det finns en hel del saker som du kan göra för att påverka räntan, varav nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

Höj din inkomst

Ett av de bästa sätten för att sänka räntan är att du helt enkelt höjer din inkomst. Detta kan exempelvis vara att du jobbar extra eller byter jobb. Vi förstår dock om detta inte alltid är möjligt, men i sådana fall finns det andra saker som du kan göra för att påverka räntan i rätt riktning.

Förbättra din kreditvärdighet

En sak som förbättrar din kreditvärdighet är att du får en högre inkomst, men det finns även massvis med andra faktorer som har ett finger med i spelet. Din kreditvärdighet hos UC påverkas av att det tas många kreditupplysningar på dig, därmed bör du begränsa antalet kreditupplysningar. Det finns dock lån med låg ränta utan UC.

Du kan även sänka dina befintliga lånekostnader genom att betala av eventuella lån, men du kan även samla dem för att få en samlad lägre ränta.

Jämför lån med låg ränta

Det finns hundratals långivare på marknaden. Vissa är bättre än andra, därmed rekommenderar vi starkt att du jämför ett större antal lån innan du skriver på ett kontrakt. Du kan antingen jämföra på egen hand, eller använda en jämförelsetjänst. Fördelen med det senare alternativet är att det endast tas en enda kreditupplysning på dig, samtidigt som du får möjlighet att få förslag från upp till över 40 aktörer.

Förhandla med olika aktörer

När du väl har hittat de aktörer som erbjuder bäst lån, låt oss säga de tre bästa alternativen, kan du ställa dem mot varandra. Förhandla och säg att du får en bättre ränta hos en annan aktör, och se om de kan erbjuda ännu bättre.

Här är det i många fall möjligt att sänka räntan med flera punkter, vilket kan bli stora pengar i det långa loppet.

Fördelar och nackdelar med lån låg ränta

Fördelar

  • Låg ränta. Den stora fördelen är helt enkelt att räntan är låg. På så sätt kommer du att spara en rejäl drös med pengar i längden, inte minst om du planerar att ta ett lån av större art.
  • Ofta inga andra avgifter. Många lån kommer med andra avgifter, exempelvis uppläggnings- eller startavgifter. Även om dessa kan förekomma vid lån med låg ränta, är de vanligtvis fria från detta, inte minst om du väljer att samarbeta med större banker eller långivare.

Nackdelar

  • Kan vara svårt att få. Dessa lån är i regel ganska svåra att få, vilket gör att de endast är tillgängliga under vissa omständigheter eller för en mindre skara människor. Detta är självklart en nackdel för den större massan som vill ha tillgång till lån med låg ränta.
  • Kan krävas kontantinsats. Det kan hända att det krävs en kontantinsats, inte minst om du planerar att ansöka om ett bostadslån. Samma sak gäller dock även om du ska köpa en bil, båt eller annan typ av fordon. Hur stor kontantinsats som krävs kan variera ganska kraftigt, men allt mellan 15-25% är vanligt.
  • Färre aktörer att välja mellan. Det finns inte särskilt många aktörer som fokuserar på lån med låg ränta utan förhandling, åtminstone inte i jämförelse med andra typer av lån. Resultatet av detta blir att de kan vara ganska svåra att hitta.

Vanliga frågor och svar

Kan vem som helst få ett lån med låg ränta?

Nej, det kan i många fall vara ganska svårt att få ett låna med låg ränta. Ofta krävs det en väldigt hög kreditvärdighet, exempelvis bra lön, få andra lån, tillsammans med ett flertal andra faktorer.

Vad påverkar räntan?

Räntan påverkas av massvis med olika faktorer. För det första finns det olika typer av lån där räntan kan skilja sig drastiskt. Men räntan påverkas även att faktorer som vilken lön du har, hur mycket andra lån du har, tillsammans med massvis med andra faktorer.

Finns det några nackdelar med låna pengar låg ränta?

Det finns få nackdelar med lånet i sig, men att det kan vara svårt att få ett lån med låg ränta är en nackdel som måste beaktas. Om du inte har en väldigt hög kreditvärdighet är det inte säkert att du har möjlighet att få ett.

Går det att jämföra lån med låg ränta?

Ja. Det finns vissa aktörer som fokuserar på dessa typer av lån, även om de flesta fokuserar på de med lite högre ränta. Du är självklart även välkommen att jämföra dessa typer av lån på egen hand.

Krävs det en hög inkomst för att få lån med låg ränta?

I de flesta fall krävs det en hög inkomst för att låna pengar låg ränta. Men i vissa går det även bra om du kan visa upp att du har hög återbetalningsförmåga på ett annat sätt, exempelvis via sparpengar. Du kan även pantsätta en fastighet eller något annat med ett högre värde.

Vilket är det bästa lånet med låg ränta?

Om du vill låna pengar med låg ränta finns det olika typer av lån att välja mellan, men det bästa lånet är i regel studielånet. Här är räntan betydligt mindre än vid privatlån låg ränta, snabblån låg ränta, små lån med låg ränta, samt andra typer. Ett privatlån med låg ränta skiljer sig även ganska drastiskt från både studie- och bolån.