Samla lån och krediter

Har du lån och krediter med hög ränta? Tycker du det är krångligt att hålla reda på alla olika lån och krediter? Då kan det vara en bra idé att samla lån. På så sätt får du inte bara en bättre överblick över din situation, du kan även i många fall få bättre förmåner, t.ex. längre återbetalningstid, lägre ränta, med mera.

Det finns många olika aktörer att välja mellan, och du kan även använda en jämförelsetjänst för att på så sätt kunna hitta det erbjudande som är bäst för dig, samtidigt som det endast tas en enda kreditupplysning.

lendo

Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 4,70 – 33,75 %

Direkt utbetalning till: Nordea, Handelsbanken, SEB

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.

Läs mer om Lendo

valdaLånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Löptid: 1 – 20 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 3,06 – 29,99 %

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 310 000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6,94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7,17 %. Totalt belopp att betala: 457 643 kr. Månadskostnad: 3 178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,99%. Räntespann mellan: 3,06% – 29,99%

Läs mer om Valda

ekonomenLånebelopp: 5 000 – 600 000 kr
Löptid: 1 – 20 år
Åldersgräns: 18 år
Effektiv ränta: 5,07 – 33,46 %

 

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år, belopp 400 000 kr, rörlig ränta 8,99%, uppläggningskostnad 400 kr, aviavgift 20 kr, ger en effektiv ränta på 9,49%. Totalt belopp att återbetala 658 461 kr, fördelat på 144 avbetalningar, ger en månadskostnad på 4 570 kr.

Läs mer om Ekonomen

bankyLånebelopp: 20 000 – 150 000 kr
Löptid: 2 – 12 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 33,83 %

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, effektiv årsränta 33,83%. Ett lån på 55000 kr kostar då 1 763 kr/mån (60 avbetalningar), totalt 105780 kr. Ingen uppläggningsavgift / aviavgifter. 29,5% nominell ränta. Rörlig ränta. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget.

Läs mer om Banky

lenditumLånebelopp: 1 000 – 600 000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 2,95 – 29,95 %

LÅNA NU ➜

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.

Läs mer om Lenditum

Innehåll

Varför samla lån och krediter?

samla lån och krediter
Det finns många olika anledningar för varför det kan vara en bra idé att samla dina lån. Nedanstående är några av de viktigaste punkterna:

Få en bättre överblick

Om du samlar dina lån kan du få en betydligt bättre överblick över dina lån och din ekonomi på det stora hela. Här kan du snabbt och enkelt se hur mycket du har i lån, hur mycket du betalar i ränta och amortering, tillsammans med andra typer av avgifter.

Här slipper du även göra flera överföringar varje månad, och kan istället föra över pengar till ett enda konto. På så sätt sparar du både tid och möda.

Förläng återbetalningstiden

Du kan även förlänga återbetalningstiden. Hur lång återbetalningstid du kan få har att göra med vilken aktör du väljer, hur mycket du har i lån, tillsammans med andra parametrar. I många fall är det inte ovanligt att kunna välja en samlad återbetalningstid på upp till 15 år.

Sänk räntan och andra kostnader

En av de viktigaste anledningarna till att samla dina lån och krediter är att du kan sänka räntan och andra avgifter. På så sätt får du mer pengar kvar i plånboken, vilket du säkerligen inte tackar nej till.

Hur mycket du kan sänka din ränta har att göra med vilken aktör du väljer, vilka lån du har, samt hur din samlade ekonomi ser ut. I många fall är det dock möjligt att sänka räntan rejält, inte minst om du har högkostnadskrediter.

Samla lån bäst ränta

Vilken aktör som erbjuder bäst ränta är omöjligt att säga på förhand. Många långivare erbjuder liknande räntor, men kan skilja sig väldigt mycket beroende på många olika faktorer.

I många fall är det även möjligt att förhandla sig till en bättre ränta än den som listas, vilket gör att du kan få bättre ränta hos ett bolag som inte ser ut att vara det bästa vid första anblick.

Ju bättre samlad ekonomi du har, desto bättre ränta kommer du att kunna få. Här spelar saker som betalningsanmärkningar, lön, kapital och andra faktorer roll. Ju mer positiva faktorer du kan visa upp för långivaren, desto bättre möjlighet har du att förhandla fram en bra ränta.

Hur gör man för att samla lån?

Lyckligtvis är det väldigt enkelt att samla lån och krediter. Här kan du välja att kontakta en aktör på egen hand, men det finns även massvis med olika jämförelsetjänster där du kan jämföra lån mellan olika aktörer, vilket gör att du snabbt och smidigt kan få en överblick över vad som är möjligt för dig att få.

Vanligtvis får du hjälp med att flytta eller betala av befintliga lån, men i vissa fall betalas pengarna ut till ditt konto, och i sådana fall måste du betala av befintliga lån och skulder manuellt.

För att få reda på vad som gäller för dig är det bara att kontakta den långivare eller jämförelsetjänst som du är intresserad av att använda. I de flesta fall är det dock väldigt enkelt att samla ihop lån och krediter.

Samla lån med dålig kreditvärdighet?

Det är självklart möjligt att samla dyra lån och krediter även om du har en ganska dålig kreditvärdighet. Hur dåligt kreditvärdighet som accepteras skiljer sig självklart mellan olika kreditgivare, men i många fall går det att förhandla och diskutera för att hitta en lösning som passar för båda parter.

Tänk även på att din kreditvärdighet sjunker om det har tagits många kreditupplysningar på dig. Att samla lån trots många förfrågningar är dock möjligt i de flesta fall.

Samla lån med betalningsanmärkning?

Ja, i de flesta fall går det att samla alla lån på ett ställe även om du har en betalningsanmärkning. I detta fall kan det vara svårare att förhandla en bra ränta eftersom denna typ av lån medför en högre risk för kreditgivaren, men brukar inte vara något som stoppar dig från att samla krediter.

Fördelar och nackdelar med att samla lån

Fördelar

  • Du sparar pengar. I de flesta fall får du möjlighet att spara pengar genom att samla dina lån, och är en av de vanligaste anledningarna till att många vill samla smålån och krediter.
  • Möjlighet till längre återbetalningstid. Om du vill ha en längre återbetalningstid är så ofta möjligt om du väljer att samla dina lån. Hur lång återbetalningstid som är möjligt att få kan variera, men upp till 10-15 år är vanligt.
  • Lätt att ansöka tack vare moderna metoder. I de flesta fall är det väldigt enkelt att samla sina lån tack vare de moderna metoder som de flesta aktörer erbjuder. Många använder BankID som verifieringsmetod, samt hjälper dig ibland även med att betala av de befintliga skulderna, och betalar sedan ut en eventuell mellanskillnad till ditt konto.
  • Bättre överblick. En av de viktigaste punkterna med att samla lån är att du får en betydligt bättre överblick över din ekonomi. Istället för att få fakturor från många olika kreditgivare, får du istället en enda samlad faktura. På så sätt är betydligt enklare att hålla reda på skulderna, räntan och andra typer av faktorer.

Nackdelar

  • Ibland kan det finnas avgifter som ökar skuldsättningen. Du måste läsa det finstilta för att se till att det inte finns några dolda avgifter som höjer kostnader. I sådana fall kan det sluta med att det inte lönar sig att samla dina lån, vilket gör att det mycket väl kan vara en dålig idé att göra det.
  • Risk för att du sätter dig i en skuldcirkel. Om du väljer att samla dina lån kan det hända att du fastnar i en skuldcirkel, vilket gör att du tar nya lån för att betala dina befintliga lån. Detta är självklart något du måste vara medveten om och akta dig för.
  • Inte säkert att du får en bättre ränta. Det är inte säkert att du får en bättre ränta bara för att du samlar lån. Detta är något du måste kontrollera innan du väljer att acceptera lånet, och glöm inte bort att förhandla med långivaren för att få en mer förmånlig ränta.

Vanliga frågor och svar

Samla mina lån – varför?

Det är helt och hållet upp till dig att avgöra om det är värt för dig att samla dina lån eller inte. Men några av de vanligaste anledningarna som andra uppger är att de vill få en bättre överblick över sin ekonomi, att de vill ha en bättre ränta, att de vill förlänga sin återbetalningstid, tillsammans med andra faktorer.

Sätt dig ner och fundera på varför du vill samla dina lån. Skriv gärna ner för- och nackdelar och jämför dem med varandra.

Finns det några nackdelar med ett samlingslån?

Även om det finns många fördelar med att samla sina lån, kan det även finnas ett flertal nackdelar. Om du känner att du inte riktigt kan kontrollera din ekonomi kan ett samlingslån göra att du får utrymme för mer lån, vilket gör att du kan hamna i en dålig skuldcirkel.

Det kan även finnas dolda avgifter som gör att det inte lönar sig ekonomiskt, och i sådana fall bör du undvika dessa typer av lån.

Går det att samla lån utan UC?

Ja, i många fall går det att samla lån utan att det tas en kreditupplysning via Upplysningscentralen. I sådana fall tas det en kreditupplysning via något annat företag. Det går därmed inte att samla sina lån utan att det tas en kreditupplysning överhuvudtaget.

Vilket är det bästa samlingslånet?

Vilket som är det bästa samlingslånet är svårt att säga. Men vi rekommenderar att du använder någon typ av jämförelsetjänst för att på så sätt kunna få en överblick över vilka olika aktörer som finns, samt vad de har att erbjuda.

Går det att samla lån utan inkomst?

Vanligtvis går det inte att samlar lån utan inkomst, men det skadar inte att höra av sig till olika långivare för att se vad de har att erbjuda.