Olika typer av SMS lån

Det finns ett flertal olika typer av “smslån”. 

Vanligt SMS-lån

Det traditionella SMS-lånet görs via SMS. Dessa lån finns fortfarande i bruk, även om många aktörer har valt andra typer av metoder, exempelvis snabblån som ansöks om via BankID eller liknande.

Snabblån

Ett snabblån fungerar vanligtvis på samma sätt som SMS-lån, men med skillnaden att de inte nödvändigtvis ansöks om via SMS. Istället sker ansökan på webben, och det är inte ovanligt att BankID används för att verifiera ansökan.

Krav för att få ett lån

För att få ett SMS-lån krävs det ofta att du uppfyller en rad av olika punkter. Följande punkter är standard:

 • Att du har rätt ålder. Hur gammal du behöver vara varierar lite mellan de olika långivarna. De flesta kräver att du endast är över 18 år gammal, men det finns även vissa företag som kräver att du är 20 år eller äldre. Vad som gäller hittar du alltid i villkoren för det lån du är intresserad av, så se till att du läser igenom detta innan du genomför en eventuell ansökan. 
 • Att du är folkbokförd i Sverige. De flesta långivare kräver även att du är folkbokförd i Sverige. Vissa långivare kräver endast att du ska ha varit folkbokförd i Sverige under en viss tid. 12 eller 24 månader är vanligt, men siffrorna kan variera mellan olika långivare. 
 • Att du har en viss inkomst. Det är inte alla aktörer som kräver att du har en inkomst, även om de flesta gör det. Det spelar ofta ingen roll vilken typ av inkomst du har, så länge du når över en viss gräns. Gränsen ligger vanligtvis någonstans mellan 8000-12.000 kronor, men kan variera beroende på många olika faktorer. 

SMSlån trots aktiv skuld hos Kronofogden

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden kan det vara svårt att få lån. Det finns dock vissa aktörer som kan erbjuda lån till dig trots att du har aktiv skuld, men dessa lån är ganska svåra att hitta. 

Dessa lån är vanligtvis inte lika stora som andra lån, vilket är förståeligt. Dessa långivare kräver vanligtvis även att du har någon typ av inkomst, men även andra krav kan tillkomma, exempelvis att du har anställning istället för pension eller liknande.

Vanliga ränta

Hur ser räntan hur för SMS lån trots aktiv skuld hos Kronofogden? Det varierar självklart, men nedanstående faktorer kan även påverka räntan:

 • Hur gammal du är. Hur gammal du är kan påverka den ränta du får. Om långivaren anser att du har hög återbetalningsförmåga eftersom att du har många år kvar på arbetsmarknaden, kan du få en bättre ränta, i jämförelse om du endast har ett fåtal år kvar som aktiv på arbetsmarknaden. 
 • Vilken långivare du väljer. Olika långivare erbjuder olika villkor. Vissa långivare kräver en högre ränta om du har en aktiv skuld hos Kronofogden, medan andra långivare är aningen “snällare”. Se till att du jämför lån från olika långivare innan du skriver på ett kontrakt, på så sätt kan du säkerställa att du får så bra villkor som möjligt. 
 • Hur stor din aktiva skuld är. Din aktiva skuld hos Kronofogden kommer förmodligen att påverka din ränta. Om du har en stor skuld kommer säkerligen din ränta att påverkas negativt, medan en mindre skuld nödvändigtvis inte behöver påverka räntan särskilt mycket. Notera dock att detta kan skilja sig mellan olika långivare. 
 • Hur stor inkomst du har. Din inkomst kommer påverka din ränta. Om du har hög inkomst kan du vanligtvis få en bättre ränta, medan en låg inkomst förmodligen kommer att påverka din ränta negativt. 
 • Vilken anställningsform du har. Om du är fast anställd på ett stabilt företag, kommer du förmodligen att kunna få en bättre ränta än om du är pensionär eller om du är studerande. Detta kan självklart påverkas beroende på andra faktorer på den här listan, men ju säkrare dina inkomster är, desto bättre ränta får du i regel.
 • Om du har andra skulder. Om du har andra skulder, exempelvis privatlån, billån eller bolån, kommer det att påverka ditt låneutrymme. Ju större lån du har, desto mindre utrymme och sämre ränta kommer du att få på ditt SMSlån. 

Fördelar och nackdelar

SMS lån trots aktiv skuld hos Kronofogden kommer självklart både med fördelar och nackdelar. Generellt sett är följande punkter vanliga fördelar och nackdelar när det gäller SMS-lån:

Fördelar

 • Snabba utbetalningar och ansökan. En av de tydligaste fördelarna är de snabba utbetalningarna som vanligtvis associeras med SMS-lån. Även ansökningsprocessen är ofta väldigt snabb, inte minst de ansökningar som görs med hjälp av e-legitimation som BankID. Hur snabbt det går varierar dock mellan olika företag.
 • Lägre krav än andra lånealternativ. En annan tydlig fördel är det faktum att kraven tenderar att vara lägre för dessa typer av lån. Om du dock har en aktiv skuld hos Kronofogden kan kraven komma att bli högre, och vissa företag erbjuder inte SMS-lån överhuvudtaget om du för närvarande har en aktiv skuld hos Kronofogden. Läs villkoren innan du skickar in en ansökan. 

Nackdelar

 • Mindre belopp än vid andra lånetyper. SMS-lån är absolut inte associerade med några större summor. Ett typiskt SMS-lån ligger någonstans mellan 500 till 5000 kronor, men kan självklart vara både mindre och större. De lån som ges ut trots aktiv skuld hos Kronofogden tenderar dock att vara åt de lägre hållet, detta eftersom att de medför en större risk för långivaren. 
 • Räntan är vanligtvis hög. De räntor som ges för SMS-lån är vanligtvis betydligt högre än mer traditionella lån. Om du utöver detta har en aktiv skuld hos Kronofogden kan du förvänta dig att betala ännu högre ränta. Hur hög ränta du kan förvänta dig varierar dock ganska mycket mellan olika långivare och företag.

Viktigt att tänka på är att om du har aktiv skuld hos Kronofogden bör du vara restriktiv med nya lån, trots att du får ansökan godkänd. Var försiktig och låna inte mer pengar än du vet att du kommer kunna betala tillbaka.