Jämför företagslån

Ett företagslån är helt enkelt ett lån som går att ta som företag. Detta kan t.ex. vara för att kunna växa, betala löner, eller för att kunna underlätta arbetet med hjälp av en maskin. Oavsett vad finns det olika typer av företagslån tillgängliga på marknaden, och är ett populärt alternativ för många företag i landet.

Letar du efter billiga företagslån, eller undrar du mer om företagslån enskild firma eller företagslån utan personlig borgen?

Häng med så ska vi förklara mer för vad du behöver tänka på vad gäller företagslån online, vilket ger dig möjlighet att hitta det bästa företagslånet för dig.

CapitalBoxLånebelopp: 20 000 – 3 500 000 kr
Återbetalningstid: 1 – 48 mån
Åldersgräns: 18 år
Effektiv ränta: 1 – 2,9%

 

LÅNA NU ➜

Läs mer om Capitalbox

ponture företagslånLånebelopp: 10 000 – 250 000 kr
Återbetalningstid: 1 mån – 5 år
Åldersgräns: 
20 år
Effektiv ränta: 0,8 – 1,25 %

 

LÅNA NU ➜

Vi tycker att små företag förtjänar bättre. Därför har vi tagit fram ett företagslån med upp till 50% lägre ränta och 12 månader amorteringsfrihet som är garanterat av EU.

Läs mer om Ponture

lendo företagslån

Lånebelopp: 50 000 – 5 000 000 kr
Löptid: 0,5 – 5 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: individuellt

Direkt utbetalning till: Nordea, Handelsbanken, SEB

LÅNA NU ➜

Läs mer om Lendo

zmarta företagslån

Lånebelopp: 10 000 – 5 000 000 kr
Löptid: 1 – 60 mån
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: 0,8 – 4,2 % per månad

Direkt utbetalning till: Nordea, Handelsbanken, SEB

LÅNA NU ➜

Läs mer om Zmarta

lenditumLånebelopp: 20 000 – 40 000 000 kr
Löptid: 0,5 – 5 år
Åldersgräns: 18 år

Effektiv ränta: individuellt

LÅNA NU ➜

Läs mer om Lenditum

Innehåll

Vem kan ta ett lån till företag?

företagslån
Alla företag kan ta ett företagslån. Det spelar ingen roll om du driver en enskild firma, handelsbolag, ekonomisk företag eller vill ta företagslån aktiebolag. Vissa aktörer kräver dock att du har en viss bolagsform, men detta kan skilja sig ganska rejält mellan olika företag.

Här är det dock viktigt att skilja på privat- och företagslån. De lån som tas via företag har ofta högre krav, inte minst om det gäller aktiebolag. Anledningen till detta är att det finns en ansvarsfrihet i denna bolagsform, vilket gör att det inte är säkert att långivaren får tillbaka sina pengar vid en eventuell konkurs.

En firmatecknare måste även kunna signera lånet. Detta är vanligtvis företagets ägare, VD eller styrelsemedlem, men kan även vara andra personer. Viktigt att tänka på är att firmatecknaren måste vara anmäld till bolagsverket, annars kommer kontraktet inte att vara giltigt. Långivaren kontrollerar dock om den person som har skrivit under kontraktet är en giltig firmatecknare.

Vanliga krav för att kunna ta ett lån företag

Som vi tidigare nämnt kan det finns massvis med olika krav för att kunna ta ett företagslån, men nedan är de allra vanligaste:

  • Att bolaget är registrerat. Det här är ett grundkrav. Om du inte har ett registrerat företag kommer du inte att kunna ta ett företagslån. Anledningen till detta är att lånet måste registreras i företagets namn.
  • Någon typ av inkomst/tillgångar (alternativt personlig borgen). I de flesta fall krävs det att du har någon typ av inkomst eller tillgång i företaget. Ett annat alternativ är personlig borgen. Det finns dock uppstartslån och andra alternativ där detta är inte är ett måste.
  • Att bolaget har gjort ett bokslut. Detta är ett vanligt krav, men kan variera ganska kraftigt. Vid uppstartslån och innovationslån, tillsammans med ett flertal andra låntyper, brukar detta inte vara ett krav.

Viktigt att tänka på är att ovanstående endast är vanliga exempel. Det kan finnas ett flertal andra krav. Kraven skiljer sig även väldigt mycket mellan olika banker och långivare.

Hur mycket går det att låna?

Hur mycket pengar som går att låna via ett företagslån skiljer sig oerhört mycket beroende på vilken typ av lån det handlar om, hur stort företaget är, tillsammans med massvis med andra faktorer. Allt mellan 50.000 till 5 miljoner kronor är vanligt, men siffrorna kan vara betydligt större än så. Stora företag kan låna belopp som sträcker sig till hundratals miljoner, men det är inte dessa typer av lån som vi pratar om i den här artikeln.

Tänk även på att du måste betala ränta på företagslån, vilket påverkar de månatliga betalningarna rejält om räntan höjs.

Olika typer av företagslån

Du bör även känna till att det finns olika typer av lån till företag, t.ex. jämför företagslån utan säkerhet, företagslån med säkerhet, företagskrediter och mycket mer. Den allra vanligaste typen av företagslån är det som tas via bank eller kreditgivare. Här kan det t.ex. handla om att företaget ska finansiera en kontorslokal, företagsbil eller datorer, men kan självklart även handla om massvis med andra saker.

Hur stora dessa lån är har att göra med vad företaget lånar till. Om det handlar om företagslokaler är det vanligt att det handlar om miljonbelopp, medan ett lån till en dator eller annan typ av inventarie vanligtvis är under 100.000 kronor.

Nedan hittar du några av de vanligaste anledningarna till varför företag tar lån:

  • De flesta företag har vid ett eller flertal tillfällen fått likviditetsproblem. I dessa fall är det många som väljer att låna pengar för att kunna driva verksamheten vidare.
  • Köp eller renovering av fastigheter. Många företag köper eller renoverar fastigheter, t.ex. kontor eller lokal. I de allra flesta fall krävs det ett lån för att göra detta till verklighet.
  • Köp av inventarier. De flesta företag har någon typ av inventarier, oavsett om det handlar om datorer, produktionsmaskiner eller bilar. Många företag tar lån för att finansiera detta.
  • Tillväxt och utveckling. Många företag lånar även pengar för att kunna expandera. Tillväxt är viktigt för att kunna konkurrera på sikt, vilket gör att många företagare väljer att låna pengar för att kunna göra detta till en verklighet.

Viktiga saker att tänka på vid lån för företag

Om du funderar på att ta ett företagslån finns det massvis med saker som du bör känna till. Företagslån kan vara aningen mer komplicerade än privatlån, och även om de främst påverkar företaget kan de i vissa fall påverka dig som privatperson.

Nedan är exempel på viktiga saker som du bör känna till:

  • Om du är personligt ansvarig eller inte vid en eventuell konkurs – företagslån utan borgen. Om du driver aktiebolag är du normalt sett skyddad mot personlig ansvar vid konkurs, men det kan finnas undantag. Det finns regler vad gäller aktiekapitalet, men det ska vi inte gå in närmare på i den här artikeln. Om du lånar pengar kan det hända att du måste gå i personlig borgen för att kunna få lånet. Om så är fallet kan det hända att du blir personligt betalningsskyldig om inte företaget kan betala tillbaka pengarna. Att låna pengar enskild firma gör dock att du blir personligt ansvarig om företaget inte kan betala tillbaka skulder.
  • Om det går att betala tillbaka hela lånet när du vill. Vem vet, du kanske vill kunna betala tillbaka lånet innan återbetalningstiden är slut. Detta är i de flesta fall möjligt, men vissa aktörer kräver att du betalar en avgift för att göra detta. Därmed är detta något du bör kolla lite extra på om du tror att du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet i förtid.
  • Vad som händer om företaget inte kan betala. Vad händer om företaget inte kan betala tillbaka sina skulder i tid? Har du möjlighet att förlänga återbetalningstiden? Eller kommer företaget omedelbart att kräva in skulderna på annat sätt? Detta är något du bör titta lite närmare på.

Går det att ta ett företagslån småföretag?

Ja, det går att ta ett lån till ett företagslån nystartat företag. Det är dock aningen mer komplicerat än att låna till ett företag som kan visa upp att de har en god återbetalningsförmåga.

Vad krävs för att kunna få låna till ett nystartat företag? I många fall krävs det att du går i personlig borgen. Hur mycket du måste ge upp som säkerhet har att göra med hur stort lån du vill ta, och hur hög återbetalningsförmåga som kreditgivaren bedömer att du har.

Du bör även förvänta dig betydligt högre avgifter och ränta i jämförelse med traditionella företagslån. Detta är dock inte särskilt konstigt med tanke på att lånet innebär en betydligt högre risk för långivaren.

Hur stor kostnad är rimligt för ett företag att kunna hantera?

Vad som är rimligt för ett företag att hantera är svårt att säga. 3000 kronor per månad kan vara oerhört mycket för ett företag, medan 50.000 kronor i månaden är en liten summa för ett annat. Ta en titt på det månatliga flödet, och kontrollera hur mycket som är rimligt för ditt företag att hantera per månad. Kom ihåg att ta med en rejäl marginal när du räknar, annars riskerar du att inte kunna betala tillbaka lånet vid en dålig månad.

Tänk även på att lån med en lägre återbetalningstid innebär större månadsbelopp. Därmed kan det vara en bra idé att titta lite närmare på de olika långivare som erbjuder långre återbetalningstid om du känner att månadskostnaden kan komma att vara ett problem för dig.

Vanliga frågor och svar

Går det att betala tillbaka lånet när som helst?

Detta har att göra med vilken aktör du lånar av. Det går alltid att betala tillbaka pengarna när som helst, men det är inte säkert att det är avgiftsfritt. Därmed bör du läsa igenom villkoren noggrant om du planerar att betala tillbaka lånet i förtid.

Företagslån snabbt – hur lång tid tar det att få ut pengarna?

Detta varierar väldigt mycket, men i de flesta fall tar det åtminstone 1-3 bankdagar.

Går det att få företagslån med betalningsanmärkning?

Ja, det går i de flesta fall att få ett företagslån med betalningsanmärkning, men det kan påverka villkoren.

Vem kan ta ett företagslån?

Alla aktiva företag kan ansöka om företagslån. Om det kommer att bli beviljat eller inte är dock en annan fråga.

Går det att ta ett företagslån utan UC?

Ja, det går att ta ett företagslån utan UC.