Spara genom att välja rätt privatlån

Man läser ständigt i tidningen att svenskar lånar mer och mer pengar och det är särskilt marknaden för privatlån som växer. Idag finns det ett antal banker på nätet som specialiserar sig på att erbjuda billiga privatlån till svenska konsumenter där man kan låna direkt. Banken kräver inte att du ger säkerhet i din bostad eller värdefulla tillgångar och de bryr sig inte om vad du vill spendera dina pengar på.

Ibland uppstår den oförutsedda händelsen som kräver att du injicerar lite extra pengar i din ekonomi. Det kan vara turbon på bilen som gått sönder, eller kanske är det mycket som du vill köra på den lyxiga semestern som du och din pojkvän planerat in sedan en tid. I sådana fall kan ett privatlån vara lösningen.

I den här artikeln lär vi dig allt du behöver veta om privatlån och hur man sparar mest pengar genom att välja rätt privatlån.

Innehåll

Vad är ett privatlån?

spara genom privatlånNär du köper ett hem behöver de flesta lån. Då lånar du vanligtvis pengar med ditt hem som säkerhet för banken. Det innebär att om du inte kan betala av lånet kommer banken att kunna sälja ditt hus och på det sättet har de en garanti att kunna få tillbaka sina pengar.

Privatlån är lån som är avsedda för konsumtion eller investeringar. När du ansöker om privatlån behöver du inte tillhandahålla ditt hem som säkerhet för lånet. Det betyder också att om du inte kan betala på lånet kan banken inte sälja dina tillgångar för att få tillbaka sina pengar.

Eftersom ett privatlån utgör en högre risk för banken, kommer de också att kunna ta ut högre ränta lånet. Privatlån är därför dyrare än bolån och man bör alltid försöka betala av lånet så fort som möjligt. Ett privatlån är således ett lån du kan få utan att ha värdefulla tillgångar och som du kan använda för exakt vad du vill köpa eller göra. Det finns även de som godkänner betalningsanmärkning.

Var kan jag ansöka om privatlån?

Under de senaste åren har flera internetbanker etablerats som specialiserat sig på att erbjuda privatlån och kreditkort till svenska konsumenter och det kan vara svårt att orientera sig i långivarna och låneförmedlare- djungeln.

De flesta långivare låter dig att söka genom ett ansökningsformulär på deras hemsida. De ger vanligtvis svar och presenterar eventuella låneerbjudanden omedelbart eller inom en arbetsdag. Du kan ta lånet elektroniskt med BankID och pengarna kan vara på ditt konto inom 1 – 3 arbetsdagar. Så det är en väldigt enkel och snabb process från början till slut.

Lendo är en välkänd låneförmedlare som tar emot ansökan och skickar den till över 30 olika banker, som alla är redo att ge dig sina bästa erbjudanden. Det gör det väldigt lätt att få erbjudanden från flera olika banker som du kan jämföra bekvämt innan du väljer det bästa lånet. Detta är extra fördelaktigt om du har mycket lån och krediter, som du kan samla ihop med ett hopbakslån.

Hur väljer jag det billigaste privatlånet?

När man jämför privatlån kan det vara svårt att se exakt vilka lån som är bäst för dig. Det finns många faktorer som spelar en roll och vi ska nu gå igenom de viktigaste.

Ränta när man lånar pengar

När du tänker på lån tänker du oftast på ränta först. Räntan är helt enkelt priset för att låna pengar. När du har ett privatlån utan att ge säkerhet för lånet, innebär detta en hög risk för banken och de borde därför ha en ganska hög ränta för att låna ut pengar. Vi pratar ofta om nominella räntor och effektiva räntor. Den nominella räntan är ofta den med stora bokstäver i annonsen. Det här är den reala räntan eller priset för att låna pengar. Men det är inte den ränta du borde använda när du jämför olika lån.

Den effektiva räntan är det pris du betalar när du lägger till alla avgifter och avgifter tillsammans med den nominella räntan vi pratade om tidigare. Den effektiva räntan representerar således den totala kostnaden för ditt lån och det är den här räntan du borde jämföra. Ju lägre effektiva räntan desto lägre blir lånekostnaden.

Avgifter vid upplåning av pengar

De vanligaste avgifterna du betalar utöver den nominella räntan är uppläggningsavgiften. Uppläggningsavgiften kommer att vara 0 – 1000 kr beroende på vilken bank och hur mycket pengar du vill låna. För ett stort lån på 500 000 kronor kommer storleken på uppläggningsavgiften inte att spela så stor roll, men om du bara vill låna 500 kr eller 1000 kr så kommer uppstartsavgiften att driva upp den effektiva räntan.

Du betalar oftast aviavgifter varje månad. Dessa är 30 – 50 kr och ju längre din återbetalningsperiod är desto viktigare blir det att ha låga avgifter. Om du betalar ett lån över 10 år, med en aviavgift om 20 kr, så kommer kostnaden att bli 2400 kr.

Hur mycket kan jag spara på att välja rätt privatlån?

Nedan är ett exempel där vi tittar på hur effektiva räntan påverkar de totala kostnaderna för ett lån på 100 000 kr.

Exempel 1:

  • Effektiv ränta: 18,39%
  • Lånesumma: 100 000 kr
  • Betalningsperiod: 10 år
  • Lånekostnad: 108 557 kr
  • Summa belopp: 208 557 kr

Exempel 2:

  • Effektiv ränta: 12,86%
  • Lånesumma: 100 000 kr
  • Betalningsperiod: 10 år
  • Lånekostnad: 72,163 SEK
  • Summa belopp: 172 163 kr

Vi ser således att en räntehöjning på 5,53% i effektiv ränta i detta fall kommer att utgöra en prisskillnad på 36 394 kr. Så det finns mycket pengar att spara genom att välja rätt effektiv ränta. Det är också viktigt att komma ihåg att räntan är en funktion av tiden, vilket innebär att ju längre du betalar tillbaka ditt lån, desto större blir den totala kostnaden. Det betalar sig därför att betala ner lånet så fort som möjligt.