Fördelar med att använda en medsökande

Det finns mycket du kan göra för att öka dina sannolikheter att få din ansökan för ett privatlån beviljat. När du söker om ett privatlån så handlar det alltid om långivarens bedömning av dig och din betalningsförmåga. Därför kommer saker som kreditpoäng ”credit score” och inkomstnivå ha stor inverkan på hur mycket du kan låna. Hur många förfrågningar du sedan tidigare har kan spela in.

Ett av de bästa sätten att få bättre villkor på privatlånet är därför att ha en medsökande. Då kan du få en bättre ränta, vilket sparar dig mycket pengar på lång sikt.

Det finns dock ett antal saker att vara medveten om innan du ansöker om privatlån med en medsökande. Här går vi igenom dessa saker och hur en medsökande kan vara till nytta för din privatlåneansökan.

Innehåll

Vad är en medsökande?

medsökande privatlånEn medsökande är en person som bidrar med extra ekonomisk säkerhet på din låneansökan. Vid dessa fall kommer du vanligtvis att få en bättre effektiv ränta på ditt privatlån. Det är helt enkelt för att banken tar en lägre risk med lånet när två ansöker om det, istället för när en gör det.

Privatlån är lån utan säkerhet, vilket betyder att din betalningsförmåga är den enda finansiella säkerheten på ansökan. Med en medsökande kommer därför banken att ha ytterligare en inkomst för att bedöma ansökan.

Detta kan vara fördelaktigt om du behöver få privatlånet beviljat. Först och främst är det mycket troligt att du kommer att få lånet godkänt. För det andra är det en lägre risk för banken när två intäkter står som säkerhet.

Bra för dig med svag kreditvärdighet som har mycket lån och krediter

De flesta privatlån har ett minsta inkomstkrav för att godkänna en låneansökan. Detta för att förhindra att personer med svag kreditvärdighet som har mycket lån och krediter som har svårt att betala beviljas lån. Om någon söker som medsökande finns det goda förutsättningar för att kunna få lån, även om det tidigare känts omöjligt att få lån.

Tänk noggrant på vem du frågar

En medsökande kan låta som ett slags underverk om du behöver pengar snabbt. Med en extra person på ansökan kommer du förmodligen att få både lägre ränta och möjligheten till ett högre lånebelopp.

Ändå är det viktigt att tänka noggrant på vem du frågar. En medsökande tar ett stort ekonomiskt åtagande när du lånar utan säkerhet. Därför bör relationen mellan dig och den medsökande vara stabilt under hela återbetalningsperioden (löptiden).

Detta fungerar på många sätt som en medsökande på ett bolån

Du kan naturligtvis fråga en sambo eller en bra vän om detta. Tänk bara på att saker kan förändras i personliga relationer. De kan försvinna ur ditt liv – men det betyder inte att lånet försvinner. Därför är en stabil relation väldigt viktigt om du väljer att ha en medsökande.

Fallgropar med medsökande

Förutom att fråga den felaktiga personen finns det några andra fällor man helst vill undvika:

Inte ha något skriftligt avtal till en början: Även om bankens papper är juridiskt bindande ska du och din medsökande skriva ett skriftligt avtal – innan du ansöker. Här är det viktigt att genomföra avtal om hur lånet ska betalas. Det är också viktigt att ta med vad som händer med lånet om du som låntagare skulle bli sjuk, förlora ditt jobb eller liknande.

Att inte skapa en budget innan: Budget borde man ha oavsett om man söker ensam eller inte. Men om du kommer att ansöka om privatlån med någon annan är detta kritiskt. Din medsökande ska få fullständig inblick i din ekonomi. Då undviker han / hon att begå en ogynnsam finansiell överenskommelse.

Att inte finkamma låneerbjudanden i förväg: Även om det blir lättare att få privatlån med en medsökande, måste du göra en grundlig koll på utbudet av lån ändå. Det finns ett otroligt stort antal låneerbjudanden på marknaden som det är viktigt att bekanta dig med, både för din och medsökandes del.

Medsökandes ekonomiska skyldigheter för privatlån

Som nämnts bör du skriva ett avtal före låneansökan. Men kom ihåg att bankens papper på det här lånet är primärt tillämpligt. Här finns också de juridiska förpliktelserna som en medsökande måste förhålla sig till med.

Först och främst är din medsökande lika ansvarig för lånet som du är. Om du av någon anledning inte kan betala av på lånet måste din medsökande gå in och betala. Det här är viktigt för dig att prata om före ansökan.

Till exempel, säg att du förlorar ditt jobb och inte kan betala av på lånet under en sexmånadersperiod. Vid sådana här fall måste medsökande betala av på lånet till banken. Detta kan eventuellt orsaka en stor ekonomisk börda för den medsökande.

Med andra ord måste du ha allt i ordning innan du lämnar in en låneansökan. Det kan gå snabbt att hamna i en olustig situation om en av parterna känner sig lurad. Prata som sagt noga med din medsökande innan du ansöker om privatlån och informera om hans / hennes potentiella finansiella skyldigheter och risker.

Ränte- och löptiden kommer att kosta dig och den medsökande mest

Det är dessutom så att de två viktigaste faktorerna när man ansöker om privatlån är dels den effektiva räntesatsen och återbetalningsperioden. Räntorna är höga på privatlån (men lägre än sms lån, som kan betalas ut nästan direkt), och det är därför mest gynnsamt att få denna effektiva räntesats så låg som möjligt.

Men förutom ränta är det faktiskt löptiden som du har mest att säga till om, vilket justerar den totala kostnaden för lånet. Ju längre löptiden är, desto dyrare blir det för dig och din medsökande.

Tips för att få ett billigt privatlån

Det kommer att gynna både dig och din medsökande att få ett privatlån som är så billigt som möjligt. Om inte annat så blir det ekonomiska engagemanget mer hanterbart för båda parter. Det finns flera saker du kan göra för att uppnå detta.

Först och främst är det alltid en bra idé att finkamma marknaden. Om du har en översikt blir det lättare för dig att jämföra långivarna mot varandra. Använd din tid för att undersöka olika långivare, med särskilt fokus på ränta och villkor.

Använd en låneförmedlare

Det är också lämpligt att använda en låneförmedlare när du ansöker om privatlån, även med medsökande. Här kommer din ansökan att skickas till flera långivare på en gång. Dessa vet att de tävlar om att få dig som kund och du får därför mycket konkurrenskraftiga erbjudanden.