Hur man får den bästa räntan på sitt lån

Kort sagt, om du som låntagare vill ha det bästa lånet med den lägsta räntesatsen, så måste du kunna visa långivaren att det medför låg risk för dem att låna ut pengar till dig.

Här får du en kort guide om hur det här verkligen fungerar i praktiken samt hur mycket du som låntagare kan vara med och påverka.

Innehåll

Få en helhetsbild över vilka lån som finns

så får du låg räntaSom nämnts måste du göra ett litet grundjobb före hela processen. Det första du som låntagare måste göra är att sitta ner och gå igenom de lånealternativen som finns, för att få en helhetsbild över vad som finns på marknaden. Detta handlar exempelvis om vilka räntor och kostnader som är förenat med lånet.

Det kan vara en god idé att använda dig utav en låneförmedlare, eftersom att de gör hela grovjobbet åt dig. En låneförmedlare, såsom Lendo och Sambla, har över 30 anslutna banker till sig. Genom att skicka in en låneansökan via dem, så kommer de att ta endast en kreditupplysning på dig och skicka din ansökan vidare till de banker som är anslutna. Många utav dessa långivare har låga krav och fungerar bra som samlingslån.

Sedan kommer bankerna att få lämna sitt bästa låneerbjudande och du kan sedan, utan några förpliktelser, ta ställning till om du vill ta del av något av de låneerbjudandena som de erbjuder dig.

För att underlätta hela processen är det bra om du har BankID, för att snabbt och enkelt kunna låna med direktutbetalning.

Att söka på egen hand direkt hos olika långivare

Jämfört med att använda dig utav en låneförmedlare är denna process mer tidskrävande, helt klart. Det bygger på att du måste söka upp olika långivare och ansöka hos de direkt. Nackdelen med att göra detta är såklart att det tar tid samt att varje enskild långivare kommer att ta en kreditupplysning på dig, jämfört med att en enda tas via en låneförmedlare. Flera kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt, varför en låneförmedlare många gånger är att rekommendera.

Nu kommer ett guldtips: Hos långivarna kan du ange löptid och hur mycket du vill låna. Prova med att justera dessa fält och se hur den totala lånekostnaden påverkas. Håll koll på den effektiva räntan, eftersom att de totala kostnaderna såsom uppläggningsavgift och aviavgifter ingår i denna.

Tar det lång tid att ansöka?

Detta varierar såklart, beroende på hur komplicerad ansökningsprocessen är, då långivarna och dess sidor skiljer sig åt. Normalt sett går det väldigt snabbt att ansöka, bara på under ett par minuter. Detta underförutsättning att du har koll på din årsinkomst, att du har mobilt-BankID och redan på förhand eventuellt har någon medsökande som är med på lånet.

Så snart som din låneansökan är inskickad och du beviljas lån, så kan det i normalfallen ta mellan 0 – 3 bankdagar innan du får pengarna direkt på kontot. För sms lån så kan du få dina pengar på bara ca 15 minuter, förutsatt att du har samma bank som långivaren.

För och nackdelar med sms lån

Under de senaste 10 åren har marknaden för långivare blomstrat, eftersom att det är mycket lukrativt att erbjuda lån mot privat och företagsmarknad. I takt med de låga räntorna och en bostadsmarknad som är svår att komma in på, så har det lagt grunden för en stor ökning av lån utan säkerhet i Sverige.

Fördelarna med sms lån är att du snabbt kan få loss pengar vid nödsituationer och oförutsedda händelser som kräver kapital snabbt.

Nackdelarna är de rätt höga räntekostnader på sådana här lån. Effektiva räntor på 47% är betydligt högre än de räntor som privatlånen kan erbjuda. Därför kan ett lån som ursprungligen var “litet” över tiden omvandlas till en dyr och tråkig börda.