Minska skulden genom att samla dina lån

Kort sagt innebär det att du tar ett nytt lån för att återbetala gamla skulder. Fördelen är lägre räntor och mer ordning i din privatekonomi. Framför allt om du har en eller flera betalningsanmärkningar. Det kan finnas många goda skäl till refinansiering, men lägre räntor och färre kostnader är huvudorsaken. Om du till exempel refinansierar ett lån som har en 16 % ränta till en med 14 %, kan du spara 200 kronor per år för varje 10 000 kr du har i lån.

Ränteskillnaden är ännu större med dyra kreditkortsskulder och andra mikrolån. Den genomsnittliga räntan på privatlån är cirka 3 – 7%. Medan räntan för kreditkort i allmänhet är över 20 procent. Det betyder en ränteskillnad på över 15 procent om du flyttar den dyra skulden över till ett privatlån.

Oberoende undersökningar har visat att över 25 procent av dem med kreditkortsskuld kan spara på att refinansiera sin skuld.

En allmänt använd tumregel säger att om du kan få ner räntan 2 procent, är refinansiering lönsamt. Bakom denna regel antas att det kan vara dyrt att ta ett nytt lån. Eventuella vinster du får med lägre räntor kan snabbt ätas upp av avgifter om du inte är uppmärksam på det. Flera privatlån har en uppläggningsavgift, så ta ut räknaren och räkna på hur mycket du kan spara.

Innehåll

Hitta den billigaste banken

minska skulden med refinansieringDe flesta banker som erbjuder privatlån erbjuder också refinansiering. Ett bra ställe att börja är via vår sida, som listar privatlån i Sverige med den lägsta effektiva räntan. Effektiva räntan innebär att alla kostnader för lånet är inräknat.

Eftersom räntan fastställs individuellt är det via kreditupplysningen och kreditvärderingen som bestämmer din ränta i slutändan. Genom en kreditupplysning får banken en större insikt i dig som låntagare och din återbetalningsförmåga. Om du har hög kreditvärdighet kommer du att kunna få en bättre ränta än om du har låg kreditvärdighet.

Tyvärr finns det inget facit om vilken bank som är bäst för dig. Skicka därför gärna in flera låneansökningar via olika banker, eller använd dig utav en låneförmedlare, så att du ökar dina chanser att få ett lån beviljat.

Refinansieringstips

Det första du bör göra är att göra en lista över alla skulder du har. Kontrollera hur mycket du betalar årligen i den effektiva räntan för varje lån. Det hjälper dig när du bestämmer dig senare om refinansiering skulle vara lönsamt eller inte.

Det är viktigt att du använder effektiva räntor vid jämförelse av lån. Effektiva räntor är ganska lämpligt kallade kilopriset på lån. På samma sätt som du kan väga äpplen och päron i kilo kan du jämföra olika lån med effektiva räntor, även om de är alla strukturerade på olika sätt när det gäller räntor och uppläggningsavgifter.

Bankerna försöker ofta att dölja den effektiva räntan och marknadsföra den nominella räntan, vilken är lägre. Men bankerna är skyldiga att visa de effektiva räntorna, så fråga banken om du är osäker.

Men stirra dig inte helt blind på den effektiva räntan. Du borde också beräkna den totala kostnaden för lånet. Här spelar lånets återbetalningsperiod en avgörande roll. Ju kortare löptiden är desto billigare blir lånet. Du har rätt att veta hur mycket av den månatliga betalningen är, samt avbetalningar, ränta och avgifter.

Hur lång löptid brukar privatlånet ha?

De flesta privatlån har en löptid mellan 1 – 15 år. En del har något kortare löptid. Thorn har exempelvis en löptid på 6 år, men i stort sett så ser det likadant ut för samtliga långivare med återbetalningstiden.

Minska skulden med refinansiering

Det första du bör göra för att minska din skuld är att samla dina lån och krediter. Kanske sitter du på många dyra sms- och snabblån som tickar iväg kostnaderna för dig varje månad. Då finns det goda skäl till att se sig om efter ett billigare alternativ, vilket ett privatlån är. Lägre räntekostnader varje månad leder till att du kan få pengar över till annat och självklart också bidra till att betala av de krediterna som du sedan tidigare har. Då har du större chanser att bli skuldfri snabbare.