Det finns massvis med olika typer av lån tillgängliga på marknaden. Det finns bostadslån, studielån och företagslån, men det finns även något som kallas för lån utan säkerhet. Dessa lån skiljer sig en del från andra typer på marknaden, och det finns en hel del saker som du bör känna till om du funderar lite på denna typ av lån.
Lånebelopp: 1 000 – 40 000 kr
Löptid: 4 – 46 månader
Åldersgräns: 21 år
Effektiv ränta: 54,05 %
Direkt utbetalning till: Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken
Räkneexempel: Ett lån om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.
Lånebelopp: 10 000 – 600 000 kr
Löptid: 1 – 15 år
Åldersgräns: 18 år
Effektiv ränta: 4,70 – 33,75 %
Direkt utbetalning till: Nordea, Handelsbanken, SEB
Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil.
Lånebelopp: 2 000 – 70 000 kr
Återbetalningstid: 30 dagar – 1 år
Åldersgräns: 18 år
Effektiv ränta: 186,81 %
Exempel: En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 876 kr, 1 543 kr, 1 507 kr, 1 470 kr, 1 433 kr, 1 397 kr, 1 360 kr, 1 324 kr, 1 287 kr samt 1 250 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 186,81 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 447 kr.
Lånebelopp: 10 000 – 100 000 kr
Löptid: 3 – 6 år
Åldersgräns: 18 år
Effektiv ränta: 23,4 %
Räkneexempel: Krediten har 19,95 % nominell bunden årsränta, 475 kr i uppläggningsavgift och 25 kr månatlig administrationsavgift. En exempelkredit på 50 000 kr som återbetalas med 1 233 kr per månad under 72 månader har en effektiv årsränta på 23,4 %. Det innebär en total kostnad för krediten om 38 776 kr. Löptid från 3 till 6 år.
Lånebelopp: 10 000 – 40 000 kr
Löptid: 12 – 84 månader
Åldersgräns: 20 år
Effektiv ränta: 11,82 – 32,49 %
Direkt utbetalning till: Swedbank, Nordea, SEB, Handelsbanken
Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kronor till 21,60% bunden ränta med en återbetalningstid på 84 månader, med 84 avbetalningar om 246 kronor och 595 kronor i uppläggningsavgift (som läggs till lånet) samt 19 kronor i administrationsavgift, ger en effektiv ränta på totalt 29,62%. Totalt att återbetala blir 21 889 kronor.
Innehåll
Vad är lån utan säkerhet?
Att låna pengar utan säkerhet är precis vad det låter som att det ska vara, nämligen ett lån där låntagaren inte bidrar med någon säkerhet i utbyte, exempelvis en bostadsrätt eller villa. Dessa typer av lån är ganska vanliga i samhället, och ges ofta i samband med konsumtionsköp av mindre belopp.
Det finns många olika typer av lån utan säkerhet. Ett vanligt privatlån ges i många fall utan säkerhet, förutom när det är knutet till exempelvis en bil, båt eller annan typ av egendom. Sedan finns det även snabblån och andra typer av lån och krediter. Sms lån utan säkerhet är vanligt, vilket även gäller för snabblån.
Skillnaden mellan att låna pengar med säkerhet och utan säkerhet
Det finns egentligen endast en skillnad mellan ett lån med och utan säkerhet, och det är att vid ett lån med säkerhet används någon typ av egendom som säkerhet vid lån. Detta kan t.ex. vara en bostad av något slag, men kan även vara fordon och andra saker.
Lån med säkerhet tenderar att vara större än lån utan säkerhet, vilket är ganska naturligt. Detta kan exempelvis vara bostadslån och företagslån, medan snabblån utan säkerhet är vanligtvis betydligt mindre i belopp.
Båda alternativen har ganska höga krav att låna pengar, men att ta lån med säkerhet med betalningsanmärkning är möjligt.
Vad krävs för att låna utan säkerhet?
Det finns en del krav som du måste uppfylla för att få ta ett lån utan säkerhet. Nedan hittar du en sammanställning för de allra vanligaste, men även viktigaste punkterna:
- Att du är minst 18 år gammal. Det här är ett krav som alla långivare har i Sverige. Det är lag på att du måste vara minst 18 år gammal, och det finns till och med långivare som kräver att du är äldre än så.
- Att du inte har något aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Det här är en vanlig punkt som du kommer se att många långivare kräver. De flesta godkänner inte din ansökan om du har ett aktivt skuldsaldo, och vissa godkänner inte ens att du har en betalningsanmärkning sedan tidigare. Detta kan dock variera mellan olika långivare. Att ta lån utan säkerhet trots betalningsanmärkningar är därmed möjligt.
- Att du har en inkomst över en viss nivå. Just den här punkten skiljer sig oerhört mycket mellan olika långivare. Vissa kräver faktiskt inte att du har någon inkomst överhuvudtaget, medan andra kräver att du har så mycket som över 20.000 kronor i månaden. Allting har att göra med långivare, vilka belopp du vill låna, tillsammans med ett flertal andra faktorer och förutsättningar.
- Att du har någon typ av sysselsättning. De flesta långivare kräver faktiskt att du har någon form av sysselsättning. Detta kan exempelvis vara studier, pension eller eget företagande, medan det allra vanligaste är att du har en anställning. Detta kan påverka hur mycket lån du kan få, men även räntan.
Det tas alltid någon form av kreditupplysning i samband med att du ansöker om ett lån utan säkerhet. Vilket företag som långivaren samarbetar med varierar självklart, men Bisnode och UC är vanliga alternativ. Lån utan säkerhet och UC existerar, men då är det något annat företag som tar kreditupplysningen istället. Att låna pengar utan säkerhet och UC är dock vanligt.
Hur tar man en kredit utan säkerhet?
Hur du tar ett lån utan säkerhet kan variera ganska mycket, men de flesta långivare är baserade online. Att söka lån utan säkerhet är dock i de flesta fall smidigt, och så här kan processen se ut:
- Fyll i önskat lånebelopp och återbetalningstid. Hur stort belopp och lång återbetalningstid som erbjuds varierar beroende på vilken långivare du ansöker hos.
- Fyll i dina personliga uppgifter. Du får sedan fylla i dina personliga uppgifter, exempelvis namn, personnummer, sysselsättning, inkomst, med mera.
- Signera med BankID. I de flesta fall får du möjlighet att signera din ansökan via BankID. Detta gör att processen går betydligt snabbare i jämförelse med att skriva på fysiska papper som först ska skickas till dig, och sedan skickas tillbaka.
- Avslag eller godkänd ansökan. Efter detta går personal hos långivaren igenom din ansökan. Om din ansökan ser bra ut kommer den att bli godkänd, men om det finns bristande information eller att du helt enkelt inte uppnår kraven, kan den istället komma att bli avslagen.
- Utbetalning. Sist men inte minst väntar utbetalningen. Vissa långivare betalar ut redan inom 24 timmar, men det kan ta upp mot en vecka hos andra företag. Lån utan säkerhet svar direkt är dock i de allra flesta fall möjligt.
Notera att ovanstående är ett exempel, och kan variera mellan olika långivare.
Jämför lån utan säkerhet
Det är viktigt att du jämför lån mellan olika långivare. Anledningen till detta är att du annars riskerar att välja ett lån som erbjuder sämre förutsättningar än andra aktörer på marknaden. Det vill du inte, eller hur? Du vill hitta det billigaste lånet utan säkerhet, ett lån utan säkerhet låg ränta. Det går även att samla lån utan säkerhet om du vill.
Därmed bör du göra din research och kolla på saker som:
- Uppläggningsavgifter och liknande. Detta kan skilja sig ganska kraftigt mellan företag, därmed är det viktigt att du kontrollerar och jämför detta.
- Ränta. Räntan kan skilja sig oerhört mycket mellan olika långivare. Du kan spara tusenlappar per år på att välja den aktör som erbjuder lägst ränta. Det går faktiskt att få lån med låg ränta utan säkerhet om du är villig att jämföra lite.
- Möjlighet att betala tillbaka i förtid. Om det skulle vara så att du vill betala tillbaka lånet innan hela perioden är över är så möjligt, ofta utan extra kostnader. Vissa aktörer kräver dock en avgift.
- Lånebelopp och återbetalningstid. Olika företag erbjuder olika återbetalningstider och belopp, något som kan vara värt att kolla lite på.
Fördelar och nackdelar med ett lån utan säkerhet
Fördelar
- Inte lika höga krav som andra lån. Kraven för att få ett lån utan säkerhet är i de flesta fall lägre än vid t.ex. bostadslån. Anledningen till detta är att lånebeloppen ofta är mindre.
- Går ofta snabbt. Det går i de flesta fall väldigt snabbt att ta dessa typer av lån. Utbetalningen sker ibland så fort som inom 24 timmar efter ansökan.
Nackdelar
- Högre ränta och avgifter än många andra lån. En av de stora nackdelarna med lån utan säkerhet är att de har högre ränta och avgifter än t.ex. bostadslån. Anledningen till detta är att de medför större risk, vilket gör att de måste kompensera för detta med hjälp av högre avgifter.
- Beloppen är inte lika höga. Lån utan säkerhet är ofta under 100.000 kronor. Ofta ligger de någonstans mellan 5000 och 50.000 kronor, även om de självklart kan vara både högre och lägre. Därmed lämpar sig inte dessa typer av lån för dyrare investeringar eller liknande.
Vanliga frågor och svar
Kostar det extra med ett privatlån utan säkerhet?
Det beror på vad man jämför med. I jämförelse med ett bostadslån eller annan typ av lån där säkerhet finns är ett lån utan säkerhet dyrare. Men eftersom att det finns många olika typer av lån med säkerhet skiljer sig räntan och avgifterna ganska grovt.
Vem får ta ett lån utan säkerhet?
Alla är välkomna att ansöka om lån utan säkerhet, men det är inte säkert att ansökan blir godkänd. För att bli godkänd måste man vara minst 18 år gammal, och i de flesta fall krävs det även att den som ansöker har någon typ av inkomst. Det är även vanligt att personen måste ha varit folkbokförd i Sverige i ett visst antal månader, ofta 12 eller 24.
Hur tar man ett lån av detta slag?
Hur detta fungerar skiljer sig mellan olika långivare, men processen är vanligtvis onlinebaserad. I de flesta fall får du första fylla i önskat lånebelopp och återbetalningstid, följt av dina personliga uppgifter och sedan signera med BankID.
Finns det extra risk med dessa lån?
Den extra risk som finns med dessa lån är att det inte finns någon säkerhet som garanterar lånet. Det finns ingen bostad eller bil, vilket gör att det blir en extra risk för både långivare och låntagare. När det finns någon typ av säkerhet för lånet är risken mindre.