Vad krävs för att få ett lån?

För att skydda låntagare i Sverige så regleras marknaden utav Finansinspektionen, som utfärdar tillstånden för att få bedriva lånverksamhet. Med ett sådant tillstånd följer en rad olika förpliktelser att som bankerna måste förhålla sig till.

En viktig del i det tillståndet går ut på att långivarna måste få ett underlag på hur kreditvärdig den som vill låna pengar direkt är. Det är därför en kreditupplysning som ligger till grund för hur stort lån du kan få låna. Oavsett vilken låneform du är ute efter så är det en kreditupplysning av exempelvis Bisnode eller UC, Upplysningscentralen, som avgör om du kan få sms lån direkt.

kreditvärdighet

Vad som avgör om du kan få låna pengar direkt

  1. Din intäkt. I kreditupplysningen framgår det hur stor föregående årsintäkt var. För mindre belopp så är kraven mindre, vanligtvis så krävs en årsinkomst om minst 100 000 kr. För privatlån brukar nivåerna vara snäppet högre, omkring 110 – 120 000 kr i årsintäkt som lägsta inkomstkrav.
  2. Fast jobb eller regelbunden intäkt. Bankerna vill såklart veta att du har förmåga att betala tillbaka på ett smslån, så därför så kollar de om du har fast anställning. Ibland kan det gå att låna pengar utan inkomst.
  3. Om du har andra lån. Om du har många andra lån, exempelvis sms lån, så kan det vara en varningssignal för långivaren, eftersom att det kan försvåra din förmåga att betala tillbaka på krediten.
  4. Om du delar bolån med en person som har intäkt. Om ni är två som står på ett lån, så är det ett positivt tecken för banken.
  5. Tidigare kreditupplysningar. Hur många tidigare kreditupplysningar du har senaste 12 månaderna är intressant.
  6. Civilstånd. Om du t.ex. är gift eller singel.

Svag kreditvärdighet? Så kan du få en bättre

För att få en bättre kreditvärdighet och därmed kunna låna pengar med svag kreditvärdighet genom andra låneformer än exempelvis sms-lån, så finns det en del du kan göra. Särskilt bra för dig som önskar låna pengar med betalningsanmärkning och utan säkerhet.

För att sträva mot en hög kreditvärdighet så handlar det om att ha låga skulder, en stabil inkomst (jobb), lågt underskott av kapital samt så få kreditupplysningar som möjligt under senaste året.

Samla ihop dina lån för att få bättre kreditvärdighet

Hur många samt hur stora dina lån och krediter är, är något som långivaren som sagt tittar på. Om du har många lån och krediter så kan du samla de till ett samlingslån. Det återspeglar att du bryr dig om din privatekonomi och är ett bra steg i rätt riktning mot en bättre ekonomi.

Genom att samla dina lån och krediter är också att du slipper betala onödigt hög ränta och avi- och fakturaavgifter som följer med smslån och mindre lån. En lägre månadskostnad gör att du får pengar över till andra, roligare saker.

För att öka dina insikter om din nuvarande kreditvärdighet kan du antingen använda dig utav en tjänst från UC som heter Min UC (19 kr), eller via deras app Kreddy.