Så hittar du det bästa smslånet

Om du väljer att använda dig utav det första och bästa förslaget, så kan du bli överraskad av kostnaden när du ska återbetala smslånet. Det är en stor konkurrens mellan långivarna, men alla låntagare är inte lika medvetna när de väljer en långivare som tillhandahåller smslån.

Men det är inte alltid så att bara det billigaste alternativt är det som är aktuellt för alla. Det handlar också om vilka andra alternativ man får. Det är exempelvis skillnad om man väljer ett traditionellt privatlån eller en kontokredit. En kontokredit kan vara praktiskt om man inte önskar att använda hela lånet på en gång, utan istället vill få tillgång till snabba pengar vid behov.

Det kan också vara så att man väljer en långivare utifrån hur snabbt de kan betala ut pengarna eller hur kort eller lång återbetalningstid de har.

Innehåll

Sms lån och mikrolån

bästa smslånetSms-lån och mikrolån har traditionellt varit en mindre kredit på marknaden som varit dyrare än andra lån såsom privatlån. Visserligen är dessa det fortfarande, men numera har även långivarna bakom privatlånen börjat tillämpa snabbare utbetalningar. Det hör inte till ovanligheten att du numera kan få dina pengar samma dag in på kontot.

Detta öppnar upp för ett mycket större utbud för folk som behöver större krediter än de som smslånen kan erbjuda, som ofta är belopp upp till max 30 000 kr och med högre räntor.

Långivare som erbjuder smålån

Du kan också hitta långivare som erbjuder smålån. Dessa lån är i gränslandet mellan smslån och privatlån. De erbjuds i belopp från ca 70 000 kr till 100 000 kr och har lägre effektiv ränta än smslån, men högre än privatlånen. Risicum och mobillån är två populära favoriter i sammanhanget.

Vad är mest praktiskt för dig?

Hur du hittar det bästa smålånet är beroende på vilka behov du står inför. Tidigare var enda alternativet att använda sig av en långivare som gjorde så att du kunde låna pengar för att få in de direkt på kontot samma dag, medan du numera har ett större utbud.

Trustly möjliggjort snabbare transaktioner mellan långivare och låntagare, men också att fler och fler banker ansluter sig till långivarna och att brytpunkterna när du kan få in dina pengar på kontot blivit bättre – oavsett om det är ett smslån eller privatlån som du är ute efter.

Tänk på att inte söka om ett smslån om du inte kan betala tillbaka

Även om snabba krediter kan rädda en situation för stunden då du behöver pengar, så är det i slutändan viktigt att komma ihåg du behöver betala lånet i tid, för att undvika följande:

  1. Du får en påminnelse. Långivaren kommer skicka ut en eller flera påminnelser om att lånet måste betalas tillbaka. Därtill kan de börja ta ut dröjsmålsränta.
  2. Ärendet går till Inkasso. Om du inte betalar i tid kan inkasso kopplas in, som då istället kommer försöka driva in skulden till långivaren. Inkassoavgifter tillkommer.
  3. Kronofogden tar över ditt ärende. Nästa steg är att ärendet går till kronofogden, vilka då kan ta ut större avgifter.
  4. En avgift per år hos Kronofogden tas. Kronofogden kan ta ut löpande avgifter varje år för att få in skulden. I värsta fall kan det bli tal om utmätning för att få igen pengarna.
  5. Du får en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning innebär att man exempelvis inte kan teckna ett mobilabonnemang. Tänk på att låna ansvarsfullt, eftersom att en betalningsanmärkning gör så att ens kreditvärdighet blir låg.

Det är däremot inte omöjligt att få ett lån med svag kreditvärdighet. Det finns lån som inte använder sig utav UC.