Låna pengar trots skulder hos kronofogden: Smslån med skuldsaldo hos kfm

Enligt Kronofogden så är idag en halv miljon svenskar skuldsatta där den totala skuldsättningen uppgår till 70 miljarder kronor. Utvecklingen går däremot åt rätt håll och så sent som den 1 september 2018 så trädde den nya lagen som reglerar villkoren för smslån och snabblån i kraft. Denna lag är till fördel för dig som konsument, eftersom att räntorna numera har sänkts till rimligare nivåer än tidigare.

En annan trend som pekar åt rätt håll är att färre personer har skulder hos kronofogden än tidigare. Samverkan mellan långivare och myndigheter tros vara huvudförklaringen.

Bakgrunden till aktiv skuld hos kronofogden (kfm)

En aktiv skuld, även kallat skuldsaldo hos kronofogden (kfm) kan uppstå om du har ett betalningskrav till ett företag eller privatperson som inte inbetalats i tid.

Företaget eller personen som du står i skuld till kan vända sig till kronofogden vid utebliven inbetalning, som då kommer försöka driva in skulden.

Hur påverkar aktiv skuld hos kronofogden ens möjligheter i livet?

Kronofogdeskulder hos kronofogden, kfm, innebär som du säkert känner till en stor påverkan på ditt liv. Ett skuldsaldo påverkar exempelvis:

  • Hyresvärdar säger nej till aktiv skuld hos kronofogden, vilket omöjliggör möjligheterna att hyra bostad
  • Svårigheter att kunna teckna ett telefonabonnemang hos telekomföretag
  • Det går inte att låna pengar med betalningsanmärkning genom smslån & lån utan säkerhet och samtidigt ha en aktiv skuld hos kronofogden. (Avslag på låneansökan)

I och med att skulden hamnar hos kronofogden så resulterar det också i en betalningsanmärkning. Även när/om skulden betalas, så kommer betalningsanmärkningen att synas i kreditupplysningsföretagens register i tre år, därav anledningen att många väljer ett smslån utan kreditprövning via UC i och med svag kreditvärdighet & många förfrågningar. Konsekvenserna det kan medföra är i samband med större livsprojekt såsom köp av bostad eller bil. Det finns däremot många långivare som godkänner betalningsanmärkning.

Låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden

Det är minst sagt tufft att låna pengar med aktiv skuld hos kronofogden, speciellt lån utan säkerhet (privatlån). Faktum är att man varken kan eller bör (väldigt osunt att dra på sig fler skulder i ett redan utsatt ekonomiskt läge), ansöka om lån i ett sådant läge, varför det således är omöjligt att få lån trots kronofogden.
I och med att bankerna till varje pris vill få tillbaka sina utlånade pengar, så ser de en hög risk i att låna ut till någon med skuldsaldo hos kfm.

Låna pengar med betalningsanmärkning (smslån & lån utan säkerhet)

Alternativen när skuldsaldot är avbetalat är däremot att låna pengar med betalningsanmärkning med antingen privatlån utan säkerhet eller smslån.
Grundförutsättningarna är att du har en stabil ekonomi, är minst 18 år gammal. Många långivare tillämpar individuell kreditbedömning enligt god sed och konsumentkreditlagen.

Exempel på möjlighet när du är skuldfri hos kronofogden

Lendo erbjuder dig som är minst 18 år gammal och som bott i Sverige minst ett år, samt varit skuldfri hos kronofogden i minst 6 månader och med en årsinkomst på minst 120 000 kr lån på upp till 150 000 kr.

Smslån med skuldsaldo hos kfm

Att kunna ta ett smslån med skuldsaldo är, precis som med privatlån, inte möjligt. Det är såklart heller något man inte bör göra, eftersom att det är viktigt att man reder ut sin ekonomiska situation innan tar nya lån. Även om risken för banken i samband med ett smslån är lägre jämfört med ett privatlån så kommer långivaren inte kunna godkänna ditt lån, eftersom det strider mot god kreditgivningssed.

Skuldsanering för dig som privatperson

I händelse av att du inte klarar av att betala av dina skulder till borgenären (den du är skyldig pengar), eller inkasso, så kan Kronofogden behöva kopplas in. De har dels andra möjligheter och rättigheter att driva in skulden jämfört med borgenären, men också möjligheten att hjälpa till med en skuldsaneringsplan.

I korthet handlar det om att Kronofogden försöker förhandla ned skulden och även hjälpa till med en återbetalningsplan. Återbetalningsplanen kan sträcka sig över fem år och den som är skuldsatt kommer under tiden att få leva på existensminimum. Den siffran är idag ca 4800 kr per månad. Att genomgå skuldsanering kan både vara jobbigt, och lärorikt.

Användbara Källor: Konsumentverket, Kronofogden

https://www.kronofogden.se/kanintebetalaskuldsanering.html
https://www.hallakonsument.se/pengar-och-ekonomi/skulder/skuldsanering/